Bokashi – det smidiga sättet att kompostera!

Bokashi
Peter

Peter Streijffert kommer till Outside Living på Malmömässan den 7–8 mars.

Om du har hört talas om bokashi så har du troligtvis också hört talas om Peter Streijffert. Peter är författare till boken ”Bokashi, för en bättre jord”. Bokashi är ett sätt att kompostera, men med vanlig kompostering är en förruttnelseprocess, så är bokashi en jäsning – helt utan kemikalier. Allt du behöver är ett par hinkar och bokashiströ eller spray, för att komma igång. Mikroorganismer tar hand om ditt matavfall som du sedan kan återanvända i din balkonglåda eller trädgård.

Peter Streijffert kommer till Outside Living för att prata om hur bokashi fungerar, vad ska tänka på och hur du kommer igång. Om du inte vill vänta till mässan i mars, så kan du redan nu läsa hans egenkomponerade lista över hur du gör för att ha en smidig och miljövänlig kompost hemma.

Lycka till!

  1. Blanda en del ris med två delar vatten, 1 dl ris och 2 dl vatten. Skaka kraftigt och sila bort riset.
  2. Häll risvattnet i en burk med ordentligt med jäsrum, minst dubbelt så mycket luft som vatten. Täck luftigt, till exempel med ett pappersark eller tyg och låt stå svalt och mörkt 5-8 dagar.
  3. Nu ska lösningen dofta syrligt. Sila bort eventuella partiklar. Blanda risvattnet med mjölk i en större behållare, en del risvatten med 10 delar mjölk. Ställ svalt och låt jäsa. Inga täta lock, gaserna måste kunna komma ut.
  4. Nu har mjölken bildat ett flytande hårdare lager. Sila bort det och behåll den gula vätskan i botten. Det är ditt mjölksyreserum.
  5. Blanda en del mjölksyreserum med sex delar vatten och en del sirap. Låt jäsa på sval och mörk plats i två veckor. Klart!
  6. Använd det sen, outspätt, i en sprayflaska och sprayar mellan lagren av kompost. Lösningen skall användas inom en månad.

Mjölksyreserumet är hållbart i upp till ett år i kylskåpet.

Scroll to Top