Förbered din trädgård inför vintern

Novembermörkret är här, och har du inte gjort det redan, så är det nu hög tid att förbereda din trädgård inför vintern. Vissa växter kan skyddas med juteväv och andra kan täckas med granris. Dina trädgårdsredskap behöver göras i ordning och vinterförvaras där de inte tar skada av frost eller snö.

När temperaturen dalar mot noll kan det vara lämpligt att börja täcka ömtåliga växter med löv eller granris. Rabattrosor och vintergröna växter kan till exempel även skyddas med täckbark eller juteväv. Krukväxter, dahlior och annat vinterförvaras med fördel i garage eller liknande, så länge utrymmet åtminstone är frostfritt. I regel behöver växterna nästan ingen vattning under vinterhalvåret.

Under hösten spelar krattan en central roll, liksom spaden. Dessa redskap är så att säga höstens klassiker. På senare tid har också lövblåsare blivit populära. I de stora trädgårdsbutikerna kan man hitta kompakta lövblåsare – batteridrivna och mycket effektiva. De passar även för rengöring av mindre ytor i trädgården. Lövblåsare finns i modeller som väger från ett eller ett par kilo. Också kompostkvarnar har blivit populära. Dagens modeller är eldrivna och flisar enkelt såväl grenar som kvistar. Det finfördelade biomaterialet blir sedan ett perfekt tillskott till komposten.

Du behöver också se över din gräsklippare. Töm tanken – och rengör maskinen från smuts och gräs. Motorolja ska bytas, liksom luftfilter; kanske också tändstift. Observera att gräsklippare med elstart ska förvaras frostfritt, liksom robotklipparens batteri (läs mer i instruktionsboken). Glöm heller inte att rengöra trädgårdsredskapen inför vintern. Grensaxar, sekatörer och liknande bör dessutom smörjas. Se även till att redskapen förvaras i ett torrt utrymme.

snöig trädgård

Texten är hämtad från vår mediepartner Villatidningen: https://villatidningen.se/2019/10/10/sa-forbereder-du-tradgarden-infor-vintern/

Scroll to Top