7 tips för att vintersäkra ditt uterum

Med vintern i antågande kommer även kalla vindar, oräkneliga frostnätter och på vissa platser mängder av snö. Har du koll på hur du vintersäkrar ditt uterum och växthus? Här kommer 7 tips på saker du kan göra för att skydda ditt uterum kommande vintrar. 

 1. Plocka bort alla lösa föremål från trädgården.
  Töm din trädgård från möbler, studsmattor, leksaker och andra lösa föremål som med vädrets krafter kan bli farligt för ditt uterum eller trädgård. Förvara dem torrt och håll dem i gott skick till kommande säsong.
 2. Kontrollera att glas och lister är hela.
  Gå noga igenom samtliga dörrar och fönster för att säkerställa att de är hela och redo för en tuff vintersäsong.
  till att samtliga dörrar och fönster är stängda och låsta för att undvika att vinden öppnar dem.
 3. Lås och regla fönster och dörrar.
  När du kontrollerat att samtliga glas och lister är hela är det bra att låsa och regla dem. Använd gärna buntband för att säkra att inte vinden tar tag i dörrar, fönster eller andra öppningar.
 4. Ta tillfälligt ned automatiska fönsteröppnare.
  Skydda dina automatiska fönsteröppnare med gas (cylindern) över vintern genom att tillfälligt ta ned dessa, de kan annars gå sönder p.g.a. kylan.
 5. Håll taket snöfritt.
  Har du ett växthus är det extra viktigt att du försöker hålla taket snöfritt genom att borsta bort det så snart du kan. Blötsnö blir genast väldigt tungt och ditt växthustak är inte gjort för att bära större tyngder. Även du som har ett uterum eller orangeri bör så snart som möjligt borsta bort snön från taken då dessa inte heller är byggda för att bära tung snö.
 6.  Säkra ditt uterum med extra stöttning.
  Har du ett uterum eller växthus men inte möjlighet att regelbundet kontrollera och underhålla det under vintertid? Ett tips är då att placera något stadigt och stöttande mellan mark och taknock i rummets mitt för att stötta vid oväntad tyngd eller förändrade väderförhållanden.
 7. Chansa inte.
  Förbered dig hellre lite extra än inte alls. Ta det där extra varvet för att dubbelkolla och säkerställa ovan punkter. Ditt uterum eller växthus är en investering och ska hålla i många år framöver.  

För att sammanfatta:

1. Plocka bort lösa föremål från trädgården
2. Kontrollera att glas och lister är hela
3. Lås och regla försnter och dörrar
4. Ta ned automatiska fönsteröppnare
5. Håll taket snöfritt
6. Säkra ditt uterum med extra stöttning
7. Chansa inte – vintersäkra hellre lite extra

Vi hoppas att dessa tips kan vara till hjälp för att du ska kunna vintersäkra ditt uterum, trädgård eller växthus. Lycka till!

Outside Living – mässan för allt inom uterum och trädgård. Malmömässan 5-8 mars 2020.

Scroll to Top