Akvaponi – skapa ditt eget odlingskretslopp

De flesta har någon gång odlat tomater eller kryddor hemma. Visst känns det bra att skörda något du vet är närproducerat och väl omhändertaget? Nu kan du ta din odling till nästa steg.

I och med de pågående klimatförändringarna blir människor allt mer benägna och intresserade av att odla sin egen mat i större skalor. Ett sätt att göra detta är genom akvaponi, ett odlingskretslopp som ger dig extremt närproducerad mat.

Akvaponi är ett av många områden du kan lära dig mer om under Outside Living 5-8 mars 2020 på Malmömässan. Det kommer finns utställare och experter på plats som kan svara på frågor och ge sina bästa tips på hur du ska lyckas med ditt eget odlingskretslopp! Spännande va?

Hur fungerar akvaponi?

I en akvaponi kombineras fiskodling med växtodling (kretsloppsodling).

  • Det näringsrika vattnet från fisktankarna pumpas till odlingsbäddarna.
  • Bakterier omvandlar först ammonium (från fiskarnas avföring) till nitrit och sedan till nitrat, som blir näring för växterna.
  • Växterna tar upp näring från vattnet och renar det samtidigt, så att vattnet kan återanvändas och pumpas tillbaka till fisktankarna.

Källa: här (2019-11-01)

Nedan kan du se ett klipp från OdlingsTV och deras besök hos Nathalie Nygren som odlar tomater och regnbågslax i ett slutet system – akvaponi.

Välkommen till Outside Living, mässan för allt inom uteliv och trädgård, 5-8 mars 2020 på Malmömässan!

Scroll to Top